15 manieren om hydrofiele doeken te gebruiken

15 manieren om hydrofiele doeken te gebruiken

Hydrofiele doeken, hydrofiele luiers, swaddles. Begrippen waarvan je voordat je zwanger was waarschijnlijk nog nooit hebt gehoord. Toch is het een musthave om aan te schaffen en is het een belangrijk onderdeel geworden van de baby uitzetlijst. Maar waarom eigenlijk? Wat zijn het nu precies en waarvoor gebruik je hydrofiele doeken?

Wat zijn hydrofiele doeken?

Hydrofiele doeken (ook wel luiers genoemd, omdat ze van oorsprong gebruikt werden als luier) zijn grote vierkante doeken, gemaakt van een fijn gewoven katoensoort (in het Engels ‘muslin’ genoemd). De doeken zijn licht, zacht en ademend. Ze worden ‘hydrofiel’ (=‘water aantrekkend’) genoemd omdat ze snel vocht opnemen.

In het Engels worden de doeken ook wel ‘swaddles’ genoemd omdat je er een baby ook mee kunt inbakeren.

Waarvoor gebruik je hydrofiele doeken?

Je denkt misschien dat je in plaats van een hydrofiele doek ook een handdoek of theedoek kunt gebruiken. Maar geloof ons, als je eenmaal hydrofiele doeken hebt gebruikt weet je dat dit écht anders is!

Je zult ook merken dat je niet genoeg hebt aan de 6-12 doeken die worden geadviseerd op baby uitzetlijsten. Zelf hadden wij een maand na de geboorte van onze zoon al 24 doeken in huis.

Hydrofiele doeken zijn namelijk voor ontzettend veel dingen te gebruiken. Benieuwd? Wij verzamelden 15 toepassingen.

1. Poetsen
Even snel het mondje afvegen, een druppel melk van de bank verwijderen of de vloer redden van een omgevallen beker. Zorg ervoor dat je altijd een hydrofiele doek in de buurt hebt want ze nemen snel water op en zijn dus ideale poetsdoeken!

2. Afdrogen na het bad
In tegenstelling tot een handdoek is een hydrofiele doek super zacht en kun je het tere babyhuidje er fijn mee afdrogen na het badje. Doordat de doeken zo dun zijn droog je ook gemakkelijk de oortjes, vingertjes en teentjes af.

3. Veilig een boertje laten
Na een voeding houd je je baby rechtop tegen je schouder zodat het een boertje kan laten. Leg eerst een hydrofiele doek over je schouder en bescherm je kleding voor het geval er gespuugd wordt.

4. Onderweg altijd een schone ondergrond
Als je met je baby onderweg bent en het moet verschonen of even weg wilt leggen op een bank of stoel heb je met een grote hydrofiele doek altijd een schone ondergrond.

5. Inbakeren
Als baby’s moeilijk in slaap komen of ’s nachts wakker worden door hun eigen bewegingen is het slim om je baby in te bakeren. Een extra grote hydrofiele swaddle is hier erg geschikt voor doordat het katoen warmte doorlatend is en ervoor zorgt dat jouw baby de juiste temperatuur houdt.

6. Als omslag bij borstvoeding
Geef je borstvoeding maar wil je niet dat de kraamvisite of voorbijgangers meekijken? Prop de punt van een hydrofiele doek dan onder je BH-bandje en sla de doek om jouw baby heen. Niemand die wat ziet en jouw baby kan ook rustig drinken.

7. In de kinderwagen
Om te voorkomen dat je elke keer het matrashoesje van de kinderwagen moet wassen, vouw je een hydrofiele doek als driehoek en bind je deze om het matrasje heen. Het hoofdje van jouw baby komt hier op te liggen dus als er gespuugd wordt hoef je alleen maar de doek te vervangen. Handig!

8. In het bedje
Zoals je de kinderwagen beschermt, bescherm je ook het matrasje van het wiegje of ledikant met een hydrofiele doek. Zo hoef je niet telkens de hoezen te wassen.

9. Als dekentje voor onderweg
De warmte doorlatendheid van het fijne katoen van een hydrofiele doek maakt het een ideaal dekentje voor onderweg op warme dagen. In de kinderwagen, autostoel of buggy klem je het gemakkelijk om jouw kindje heen als het toch wat frisser wordt.

10. Op de commode
Bescherm het aankleedkussen op de commode met een hydrofiele doek die je gemakkelijk kunt vervangen. Met een leuke print maak je er ook nog een gezellig hoekje van.

11. Tegen de zon of regen
Ben je onderweg en schijnt de zon recht de kinderwagen in? Leg dan een hydrofiele doek over de kap om je baby hiertegen te beschermen. Ook handig als het plotseling gaat regenen of jouw baby moeilijk in slaap komt door alle prikkels buiten.

12. Autostoel beschermer
De hoes van een autostoel was je niet zo gemakkelijk uit. Gelukkig past een hydrofiele doek perfect in de stoel en is deze dun genoeg om geen ruimte voor jouw baby in te nemen.

13. Slab
Krijgt jouw baby de eerste hapjes of gaat jouw dreumes oefenen met zelf eten? Een hydrofiele doek is lekker groot en knoop je gemakkelijk om als slab. Knoeien maar!

14. Eerste speelgoed
Geef jouw baby van een paar maanden oud een hydrofiele doek en ze zijn zoet. De doek voelt lekker zacht, beweegt leuk mee en heeft hoekjes om aan te friemelen. Let uiteraard wel op dat de doek niet op het hoofdje komt te liggen!

15. Speelkleed op het strand of in het park
Hydrofiele doeken zijn ideale speelkleden omdat ze opgevouwen niet veel plaats innemen en uitgevouwen groot genoeg zijn om op te liggen of spelen op het zand of gras.

Ben je op zoek naar hydrofiele doeken van goede kwaliteit én met een leuke print of kleur?

Kijk dan eens >>>HIER<<< 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »