6 veel gemaakte fouten bij het inrichten van een babykamer

6 veel gemaakte fouten bij het inrichten van een babykamer

Als aanstaande ouders komt er veel op je af. Je leert over de ontwikkeling van een baby in jouw buik, hoort 101 tips over verzorging en opvoeding en je krijgt een baby benodigdheden lijst waar je u tegen zegt.

Logisch dat niet alle voorbereiding even vlekkeloos verloopt. Zo maken veel nieuwe papa's en mama's dezelfde fouten bij het inrichten van de babykamer. Verkeerde keuzes waarvan je later denkt: 'oh nee, dit is zó niet handig!'. 

En, uiteraard, ook wij hebben deze fouten gemaakt. Wil je weten welke? Lees dan verder!

1. Een te grote afstand tussen de kledingkast en commode

De commode past misschien perfect onder het raam of naast de deur. Maar als dat betekent dat de kledingkast helemaal aan de andere kant van het kamertje staat: niet doen! Terwijl je jouw baby verschoont, moet je regelmatig in de kledingkast duiken. Zorg daarom dat deze twee meubels vlakbij elkaar staan om te voorkomen dat je je (blote) baby steeds op en neer moet sjouwen van de commode naar de kast (en weer terug).

2. Een gezellige plank boven de commode

Heb je het idee om boven de commode een gezellig plankje te hangen met ruimte voor accessoires? Leuk, maar niet handig. Verzorgingsproducten pak je gemakkelijker als ze op de commode zelf liggen of in een lade. Bovendien wordt een baby snel groot en zodra hij of zij kan staan op de commode is een plank erboven buitengewoon onpraktisch. Lees: breng je leuke accessoires maar in veiligheid (en het hoofd van jouw kind trouwens ook!). Wil je toch écht iets boven de commode? Kies van voor een mobiel of ondiep plankje. Zorg dan dat deze hoog genoeg hangt.

 

3. Baby kleuren of zoet behang

Super schattig dat zoete wolkjesbehang of die zacht blauwe muur. Maar geloof ons, voor je het weet is jouw kindje geen baby meer en wil je voor hem of haar een stoere peuterkamer maken. Kies daarom voor neutrale kleuren (zoals licht grijs of wit) en kleed het kamertje met accessoires verder aan. Denk bijvoorbeeld eens aan muurstickers (want: gemakkelijk te verwijderen) of leuke wanddecoratie. Dan kun je nog eens wat veranderen!

 

4. Te felle verlichting

Zelf zie je het misschien niet als je die leuke hanglamp ophangt, maar de kans is groot dat jouw baby recht in het felle licht kijkt als het in zijn of haar bedje ligt. Zo wil jij toch ook niet wakker worden? Kies daarom voor een plafondlamp die het licht zacht verspreid over het kamertje. Vermijd ook nachtlampjes die niet speciaal voor kinderen zijn gemaakt en kies voor een led-lampje. Deze zijn verplaatsbaar, hebben geen stekker, worden niet warm en verspreiden zacht licht. Laatste tip: zorg ervoor dat je een klein lampje aan kunt doen bij de deur. Zo voorkom je dat je 's nachts op de tast op zoek moet naar de lichtknop.

5. Een speelparadijs

Je wilt dat jouw baby rustig slaapt en zich vertrouwd voelt in zijn of haar kamertje? Maak er dan geen speelparadijs van. Beperk het aantal accessoires en zorg voor een opberger waar je eventueel wat speelgoed in opruimt. Zo voorkom je dat jouw baby overprikkeld raakt. Hetzelfde geldt overigens ook voor dreumessen en peuters. Het kamertje is om in te slapen, spelen kan beter ergens anders.

6. Geen ruimte voor jezelf

Vergeet niet dat je zelf veel, heel veel, tijd door gaat brengen in de babykamer. Je moet voeden, verschonen, aankleden, in slaap brengen en voorlezen. Zorg er daarom voor dat je altijd een plek hebt om zelf te kunnen zitten. En ga er maar vanuit dat je hier soms lang zult zitten ('s nachts!) dus kies bewust voor een fijne fauteuil of schommelstoel vol kussens. Maak er een gezellig plekje van waar je graag bent, dan worden die gebroken nachten íetsje makkelijker!

 

 Welke fout maakte jij bij het inrichten van de babykamer?

 

Bronnen beeld
Babykamer fauteuil: Best friends for frosting

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »