Welke puzzel is geschikt voor welke leeftijd?

Welke puzzel is geschikt voor welke leeftijd?

Een puzzel is leuk en leerzaam speelgoed voor kinderen van alle leeftijden. Maar welk type puzzel kun je het beste geven aan de allerkleinsten? En welke puzzel vinden kinderen van 4 jaar het leukst? In deze blog lees je onze tips!

Een puzzel is speelgoed dat kinderen van alle leeftijden uitdaagt en veel speelplezier kan opleveren. Zo stimuleert het de motoriek door de stukjes op de juiste plek te leggen, het leert over vormen en kleuren, het vergroot ruimtelijk inzicht en het helpt een kind zelfstandig een oplossing te vinden voor een probleem.

Puzzels zijn in verschillende vormen verkrijgbaar. Ben je op zoek naar een cadeautje maar weet je niet zo goed welk type geschikt is voor het kind? Met onderstaande tips vind je de juiste puzzel!

Puzzels voor 1-2 jarigen

De allerkleinsten kunnen natuurlijk nog geen ingewikkelde puzzel aan. Voor dreumessen is het belangrijk dat de puzzel een paar grote stukken bevat of enkel bestaat uit vormen. Denk aan een vormenstoof of stapeltorens. Of neem een puzzel waarvan de stukjes op zichzelf ook leuk speelgoed zijn. Bijvoorbeeld deze chunky puzzels. Met de houten dieren kun je naast puzzelen ook op andere manieren spelen. 

Een extra dimensie aan puzzelen geef je met een voelpuzzel, waarbij onder elk stukje een vacht van een dier verstopt zit zodat het kind ook direct kan kennismaken met verschillende structuren.

Bekijk hier alle puzzels voor 1-2 jarigen.

 

Puzzels voor 2-3 jarigen

Bij peuters kun je beginnen met kleine puzzels met nopjes op de stukjes die ze kunnen vastpakken. Zo stimuleer je de fijne motoriek. Ook kun je kiezen voor puzzeldieren. Dit zijn dieren die bestaan uit verschillende stukken die het kind in elkaar kan zetten. Neem verschillende dieren en laat ze zoeken naar de passende stukken of maak juist een fantasiedier door ze te combineren!

Voor oudere peuters is een alfabetpuzzel leerzaam om ze alvast kennis te laten maken met de vormen van letters.

Puzzels voor 3-5 jarigen

Voor deze kids zijn puzzels van maximaal 35 stukjes geschikt. Hier gaat het niet meer om losse vormen op de juiste plek leggen maar echt al om het maken van één grote afbeelding met de puzzelstukjes. Je kunt dit opbouwen door te beginnen met puzzels van 4-6 stukjes en langzaam steeds grotere puzzeltjes aan te bieden. Kleine puzzels zijn bijvoorbeeld ook verkrijgbaar als blokkenset, waarmee je verschillende afbeeldingen kunt maken.

Een puzzel hoeft ook niet meteen uit een vierkante afbeelding te bestaan. Met deze puzzel maak je bijvoorbeeld een alfabettrein en kan het kind zich eerst focussen op het aan elkaar maken van één kant van de stukjes.

Bekijk hier alle puzzels voor kids vanaf 3 jaar.

Puzzels voor 5-8 jarigen

Kinderen van deze leeftijd kunnen puzzels van maximaal 100 stukjes aan. Deze stukjes zijn vaak nog wat groter van formaat zodat het plaatje duidelijk zichtbaar is. Kies voor een afbeelding die ook leerzaam is, zoals deze puzzelkoffer over de jungle of deze bijzondere ronde puzzel met een kaart van de wereld.

Puzzels voor kinderen vanaf 9 jaar

Deze kids kun je al grote puzzels vanaf 500 stukjes geven. Het hangt van de interesse en puzzelervaring van het kind af welke puzzel ze aan kunnen. Voor de grootste puzzels is ook vooral veel geduld nodig. Kijk dus vooral naar jouw kind als je een grote puzzel uit kiest of laat ze zelf mee kiezen!

 

Benieuwd naar al onze puzzels? Bekijk hier ons hele assortiment.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »